.

Blog Image

Perenner för soligt läge

Vad vore sommaren utan en blommande perennrabatt? Det finns många fina perenner som trivs i sol. De flesta av dem är dessutom tilltalande för insekter.

En del av de solälskande perennerna är väldigt lätta att sköta då de varken behöver mycket vatten eller näring. Några behöver dock lite mera näring och vatten. Välj helt enkelt rätt växt för rätt plats. Det gemensamma för dem alla är att de vill ha väl dränerad jord. Ta reda på vilken sorts jord du har. Läs på namnskyltarna, där står det hur växten vill ha det och hur hög den blir. Höga växter skall vara längst bak i rabatten och låga längst fram. Det blir alltid bäst om man får rätt växt på rätt plats från början. Här kommer några tips på fina och tåliga perenner som trivs i sol.

Det finns många blå perenner som ger medelhavskänsla. Ta till exempel lavendel, men även kantnepeta, stäppsalvia, och perovskia vill ha en solig plats. Plantera gärna flera av samma sort så det blir ett blått hav. Blå bolltistel passar också in i den här färgskalan.

Anisisop - Agastache finns i flera olika sorter. Här på bild – Agastache ’Blue Fortune’. Kan sprida sig när den trivs, som här i grus runt en brunn. Trivs i torrt och soligt läge.

Växer med grå och silvriga blad är ett bra val för en solig och torr plats. Dessa är tacksamma att kombinera med då de passar till alla färger. Här är lammöron ett bra val.

Bra kombinationer till dessa är sedan alla fina solhattar Echinacea. De finns i många olika färger. Rosa, gula och vita nyanser. En riktig fjärilsväxt.