.

Blog Image

Trädgårdskalender - juni

Nu finns det fullt med grejer att göra för den rastlöse trädgårdsälskaren. Du kan gödsla alla trädgårdsväxter och kanske börjar ditt grönsaksland ta form.

FLYTTA UT SAKTA

Sommar, sol och värme är härligt, men unga plantor kan bränna sig i solen precis som människor. Därför ska plantorna avhärdas innan de planteras ut i rabatter och kruka. Låt dem vänja sig långsamt vid sol, vind och regn genom att sätta dem på en halvskuggig och vindskyddad plats de första dagarna. Lägg gärna lite fiberduk över både när solen steker som värst och under natten.

DAHLIORNA KOMMER UT

Har du dragit upp dahliaknölar, doftliljor och gladiolus i krukor kan de inte sättas ut förrän all risk för nattfrost är över eftersom de är extremt känsliga. I början på juni går det oftast bra, men håll ett öga på väderprognosen.

GRÖNSAKSODLING

Har du växthus är det kanske redan fullt med tomat, gurka, chili och andra värmekrävande plantor. Var noga med att vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så att det inte blir några allvarliga angrepp. Växthuset bör också luftas och skuggas under varma dagar. Är nätterna svala så låt en värmefläkt gå igång vid temperaturer under 8-10 grader.

UTNYTTJA SÖDERLÄGET

Har du ett varmt och skyddat söderläge kan du odla tomater och andra värmekrävande växer i krukor. Välj rejäla kärl, gärna hinkar. Ju större kruka desto mindre risk för uttorkning. Gödsla regelbundet, helst varje vecka. Flytande gödning fungerar utmärkt till krukodling.

LÅT TERRASSEN PRUNKA

Odla sommarblommor i kruka på balkong, terrass och uteplats. Sommarblommor sätter nya knoppar hela säsongen så länge du vattnar, gödslar och plockar bort vissna blommor. Det är det enklaste sättet att få en lång och blommig säsong!