.

Blog Image

Tjuva tomater - få en bättr

Vill du locka fjärilar, bin och andra pollinatörer till din trädgård kan du uppmuntra dem att komma genom att plantera växter som de kan suga nektar ur.

Syrenbuddleja, en fjärilsfavorit.

Finns det något härligare än en stund i solen mitt bland blommande sommarblommor, perenner och prydnadsbuskar där fjärilar, bin och humlor flyger runt och surrar? Olika växter attraherar våra insekter i olika grad. Vill man omge sig av fjärilar gäller det att skapa en miljö som de trivs i. Här ger vi några tips på hur man skapar en oas för fjärilar och andra pollinatörer.

– Fjärilar och bin dras till växter som doftar gott, är rik på nektar och är färggranna. Har du bara en liten yta, satsa främst på deras favoritväxter, som buddleja, kaprifol, lavendel eller blommande kryddväxter som timjan, trädgårdsnäva, salvia med flera.

– Har du en större yta till förfogande, satsa på olika växter med olika höjd och som blommar under en längre tid, från vår till höst. Brännässlor är kanske inget vi önskar ska frodas i en prydnadsträdgård men för fjärilarna är nässlorna den bästa platsen barnkammarplatsen. Fjärilslarverna äter nämligen av nässlorna.

– Plantera helst flera växter tillsammans, det gör det lättare för pollinatörerna att hitta rätt. De tycker om soliga och vindskyddade platser, så plantera dina växter i ett soligt läge. Ett grunt fågelbad ger dem en möjlighet att dricka varma dagar.

Pollinatörerna är naturens egen trädgårdsmästare och de behöver varierad mat från vår till höst.